Naslovna Pranayama Svesno disanje

Svesno disanje

autor Anja Šargin 26/03/2016

Svesno disanje podrazumeva da što smo svesniji disanja to ono više poprima svoju prirodnu dubinu. Svesnost o vlastitom dahu prisiljava nas da budemo u sadašnjem trenutku koje je ključ svih unutrašnjih promena. Kada god smo svesni daha apsolutno smo prisutni. Isto tako svesno disanje zaustavlja protok misli.

To nije stanje transa, niti oblik spavanja, već naprotiv stanje potpune budnosti i svesnosti. Tako se izdižemo na nivo iznad razmišljanja gde se javlja : potpuna prisutnost u sadašnjem trenutku, te prestanak razmišljanja, što oboje podiže stanje svesti.

Svesno disanje isto tako otvara prirodne struje energije, podstiče cirkulaciju, smanjuje napetost u mišićima celog tela, što je važno za lečenje i obnavljanje blokiranih područja.

Ritmičko disanje dovodi rad celog tela, uma i duše u prirodan sklad. Sklad donosi zdravlje i snagu. Svi organi našeg tela bi trebalo da vibriraju u skladu sa otkucajima srca, to je ispravni bioritam. Ritmičkim disanjem postiže se i ritmičko kucanje srca, što znatno snaži telo i opušta ga. Opuštanje omogućava oslobađanje blokiranih sećanja koja su gurnuta u prošlost. Energetske blokade koče naše svesne namere, njihovim oslobađanjem podiže se nivo svesti i time otklanjamo nesvesne uticaje na naš život.

Postajući svesni svog daha, osvešćujemo da nismo telo i kako nastavljamo svesno disanje  sve dalje i dalje odstranjuju se otrovi i mnoge  neugodne emocije nakupljene iz prošlosti.

Onaj ko diše duboko, taj misli duboko. Tako zadobija inteligenciju i energiju. Oni koji dišu na celovit način tako će i delovati. Ispravno disati, između ostalog znači reći „DA“ životu.

 

Pogledajte i ostale članke

Ostavite komentar