Naslovna Hatha Joga Zašto je dobro da vežbate jogu ako ste muškarac

Zašto je dobro da vežbate jogu ako ste muškarac

autor Anja Šargin 19/04/2018

Muškarac koji vežba jogu, često je i dalje  neshvaćen od strane ostale muške populacije, još uvek je na neki način tabu tema!

Jedno opšte stanje u studijima  jeste 80 % žena – 20% muškaraca, ne samo u Srbiji, već u celom svetu. To je dosta loša slika obzirom da joga nije isključiva niti namenjena samo određenoj populaciji, već naprotiv služi podjednako i muškarcima kao i ženama.

Glavni uzročnik ovakve slike jeste jedno neznanje koje  vlada među muškom populacijom!

Neke od osnovnih zabluda:

1. Nisam dovoljno fleksibilan da bi krenuo na jogu.

Nije neophodno da neko bude fleksibilan da bi krenuo na jogu, odnosno baš zato što osoba nije fleksibilna potrebno je da krene na časove. Jer ona  nam pomaže da povećamo svoju fleksibilnost i elastičnost. Slično bi bilo kada bismo odbijali da idemo u prvi razred osnovne škole zato što ne znamo da pišemo

2Joga je za žene.

Do pre par decenija jogu su isključivo  praktikovali muškarci. Takođe najveći učitelji  su bili muškarci. Međutim nešto se od tada do sada veoma promenilo! Postoji jedna zanimljiva priča o tome kako su žene počele da se bave jogom.

U prošlom veku Indra Devi je smatrana prvom ženom joge, koja  je morala prethodno da prođe jako stroge uslove koje joj je postavio jedan od najvećih učitelja Tirumalai Krishnamacharya. Nakon što je videla neku od njegovih demonstracija zatražila je uputstva, međutim on je u početku odbio da je podučava I rekao je da njegova škola nije za žene, jer je do tada imao jako patrijahalan stav prema ženama. Ona je bila jako uporna  I nastavila je da instistira na učenju. Na kraju on pristaje da je podučava ali to čini nerado, izlažući je jako strogim uslovima u vezi ishrane, teškog rasporeda vežbanja sve u cilju razbijanja njene odluke. Svaki njegov izazov je savladala, tako da je na kraju  postala njegov jako dobar prijatelj I uzorni učenik. Indra Devi je bila poznata  kao „Prva dama joge“, koju je  donela na zapad  I koja je uvela žene u svet joge.

Tako da obzirom na dosadašnju isključivost jedne i druge strane, možda je upravo sada došlo vreme uspostavljanja ravnoteže  kada će obe strane biti aktivni učesnici na času!

3.Joga je religija

Još jedna velika zabluda! Ona je samo nastala na području Indije gde je dominantna religija Hinduizam. Ona pripada naučnom domenu – nauka o telu i umu, nauka o zdravlju. To je matematika unutrašnjeg bića, ona nas uči kako da izgradimo pravilan odnos prema svom telu, uči nas da pravilno dišemo, da se opustimo, pomaže nam da zaobiđemo bolesti, da ostanemo vitki i zdravi dugoročno. Uči nas da život posmatramo sa vedrije strane, da se više prepuštamo i samim tim više uživamo.

4.Nemam vremena za jogu

To je kao da je neko rekao „nemam vremena za vršenje osnovnih fizioloških potreba“.. a znamo svi da nam izvršenje tih potreba  donosi olakšanje, oslobođenje, lep i spokojan osećaj. Tako je isto i nakon časa joge kada svi mogu da posvedoče o jednom stanju koje se zove oslobođenje,smirenost  i opuštenost.

Časovi se najčešće održavaju dva puta nedeljno i traju u proseku sat ipo vremena. Tako da se u ovom slučaju od nas  traži da damo svoj minimum da bismo za uzvrat dobili beskrajno puno blagodeti, gde prirodnim putem menjamo  svoja fizička, mentalna i emotivna stanja.

5Joga je laka/dosadna

Još jedna u nizu najvećih zabluda i površnog znanja! Niti je laka, niti je dosadna, a o tome mogu da posvedoče mokre majice nakon časa. Ne, to nisu položaji noga iza glave..itd. To su lakši do srednje teški položaji. Joga zna da bude teška naročito muškarcima početnicima zbog već smanjene fleksibilnosti koju su dobili samim rođenjem, teška im je zbog prethodno neaktivnog i nezdravog načina života, zbog možda nepravilnog vežbanja i istezanja na nekim drugim mestima rekreacije kao npr.u teretani. Teška im je zbog gomile potisnutih emocija koje datiraju možda još iz detinjstva kada su ih učili da muškarci ne plaču, da su suze za devojčice.  Takav dugogodišnji zatvor daje upravo težinu u tom početnom vežbanju. Naše telo sve pamti, pa nekad osećaj ukočenosti i nefleksibilnosti u joga položaju  može biti mnogo više od samog fizičkog bola. To mogu biti neka stara osećanja koja nas zadržavaju, neispoljene emocije koje se čuvaju i nagomilavaju u telu i onda tokom vremena stvaraju fizičku krutost, napetost i bol. I zato je joga savršeno sredstvo za oslobađanje od emocionalne napetosti i doživljaj isceljenja koji dolazi nakon toga.

Zašto muškarci treba da vežbaju jogu:

  1. Zato što je zdravlje na prvom mestu! Ona poboljšava celokupno zdravlje čineći telo snažnim i fleksibilnim. Poboljšava držanje jačajući lumbalni deo leđa, a pravilno držanje uvek odaje samopuzdanog muškarca koji veruje u sebe!
  2. Pomaže da se otpusti nakupljeni stres, pomaže da se izborite sa svim negativnim stvarima oko vas i da ta loša osećanja zamenite pozitivnim. Čisti umiruje um i prirodnim putem poboljšava mentalno zdravlje.
  3. Čini da se osećate mladim, i  bez obzira na godine pomaže da se osećate živim i punim vitalnosti iznutra i spolja.
  4. Pomaže da poboljšate svoju seksualnu izdržljivost jer povećanjem fleksibilnosti, otpuštanjem stresa, regulisanjem samog krvotoka direktno se utiče i poboljšava seksualna izdržljivost, povećava seksualna želja..
  5. Joga često zna da bude izazov! Pokušavajući da savladate neki položaj ili samo pokušavate da se skoncentrišete tokom napornog radnog dana tada vam sigurno može obezbediti izazove kako fizičke tako i intelektualne.
  6. Vežbanjem  se koristi prirodna telesna težina i otpor da se izgradi telesna masa.  Vežbama se jačaju i izgrađuju unutrašnji mišići, produžuje se mišićno tkivo što dovodi  do poboljšanja protoka krvi. Bolji protok krvi znači više kiseonika do mišića  što im pomaže da se brže oporave.
  7. I zato što je vitalno i snažno telo mnogo privlačnije, kao i vedar pozitivan mlad duh  .. a joga nam u tome bezuslovno pomaže!

 

Autor: Anja Šargin.

Studio „Be happy be yogi“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte i ostale članke

Ostavite komentar