Naslovna Hatha Joga Zašto su važni kukovi i karlica.

Zašto su važni kukovi i karlica.

autor Anja Šargin 20/07/2016

Kukovi  su centar pokretljivosti našeg tela, oni su najveći zglobovi u ljudskom organizmu koji pored ramena imaju mogućnost rotacije u više različitih pravaca. Njihova glavna funkcija jeste da podržavaju težinu i ravnotežu tela. Težište tela se nalazi tri prsta ispod pupka. Ako je težište tela poremećeno više od polovine telesne težine je na jednoj strani tela što dovodi do napora i opterećuje jednu nogu, a to krivi kičmu i može da dovede do različitih bolesti. Do pomeranja kukova  često dolazi i na porođaju i kod majke i kod deteta, ali može nastati i kasnije. To se naročito odnosi na kosti karlice zbog čega jedna noga postaje prividno duža što za sobom povlači i nejednak stepen zategnutosti mišića u tom delu tela. Taj disbalans odražava se na funkciju čitavog tela i može biti uzrok nastanka mnogih bolesti i problema sa lokomotornim sistemom i bolesti unutrašnjih organa. Težište tela nije nešto što je stalno,već se  periodično menja i normalno je da se ono u svakom danu pomera malo ulevo malo udesno, kada će i koliko to pomeranje izazvati probleme i dovesti do dislokacije kuka zavisi od njegovog stepena i vremenskog trajanja.

Levo pomeranje  može dovesti do prevelike mršavosti, poremećaja funkcije organa za varenje, poremećaja u radu jetre, ginekoloških problema, bolesti materice, neredovnih menstruacija, mokraćne bešike, žuči, moždanog udara.

Desno pomeranje može izazvati preveliku debljinu, srčane, plućne i disajne bolesti, astma, dijabetes, infarkt i probleme kod svih organa na levoj strani : oka, zuba, uha.

Emotivna i psihološka strana karlice i kukova

Kukovi i karlica su moćni emotivni centri i primarno mesto gde taložimo emocionalnu napetost. U karlici zadržavamo stres i negativne emocije kao što su strah, krivica i tuga. Kad god ne znamo šta ćemo sa nekom  situacijom u svom životu koja nama stvara neprijatna osećanja mi to potisnemo i odložimo u karlicu. Takođe otvaranje kukova i mišića kuka su značajni za oslobađanje od kontrole sebe i drugih ljudi. Što se više trudimo da povratimo kontrolu ili da kontrolišemo druge ljude naši kukovi i karlica postaju sve krući i čvršći. Zato je posebno važno da praktikujemo asane koje dovode više prane u taj deo tela. Karlica je osnova tela. Ukoliko mi je karlica slaba, bolovi u kičmi su jači, više se brinem, lakše reagujem na životne drame i dešavanja. Često donosim odluke koje su bazirane na strahovima i starim navikama. Kada je osnova ispunjena  i kada je koren jak  to je vidljivo.
Što više vremena provodim u stabilizovanju i jačanju osnove karlice kroz dah, otvaranjem kukova, jačanjem mišića karlice, misli su nam mirnije. Odluke donosimo na bazi znanja radije, nego na osnovama straha i neodlučnosti.

Otvaranje kukova i karlice je proces na koji treba da stavimo fokus i da radimo na tome duže ili kraće vreme u zavisnosti od  zatvorenosti istih. Joga nam u tome bezuslovno može pomoći prvenstveno zato što ima jako puno  položaja (asane ) za njihovo otvaranje.

 

 

Pogledajte i ostale članke

Ostavite komentar